Onderhoudswerkzaamheden Hooglandgemaal

Bij onderhoudswerkzaamheden nabij het Hooglandgemaal in Stavoren, heeft Wetterskipn Fryslân voor het eerst gebruik gemaakt van kunststof damwanden. Volgens projectleider Jan Sipma heeft dit de nodige voordelen: “Kunststof gaat veel langer mee en is gemakkelijker aan te brengen waardoor de totale kosten lager zijn. Bovendien is het een duurzaam product, gemaakt van 100% gerecycled kunststof.”

De kunststof damwanden zijn van Prolock, dat afhankelijk van de situatie verschillende systemen biedt. Gemeenschappelijke deler is een gepatenteerde combinatie van 100% gerecyclede kunststof platen en onbehandelde naaldhouten palen. Het scherm keert de grond en de langere houten palen geven de constructie de benodigde sterkte en stijfheid. De combinatie van kortere schermen en langere palen zorgen voor een flinke besparing op de materiaalkosten. Bovendien is de levensduur van een Prolock‐systeem minimaal vijftig jaar, drie keer zo lang als hardhouten alternatief.

Jan Sipma maakte tijdens een vakbeurs kennis met Prolock en zag er wel wat in. Na verschillende gesprekken met leverancier Profextru werd besloten om het in de berm van een dijk en langs circa 300 meter oever toe te passen. “Je wilt tegen de laagst mogelijke kosten zo lang mogelijk van onderhoud af zijn, ik verwacht dat we dat hiermee realiseren.”

Goede afdichting Volgens Henry Hoekman van Profextru kiezen steeds meer waterschappen, gemeenten en provincies voor dit systeem. “Het gaat hen niet alleen om de snelle plaatsing en gunstige prijs‐kwaliteitverhouding, maar ook om het milieuaspect. We gebruiken honderd procent gerecycled kunststof dat nog zeker zes keer kan worden hergebruikt. Daarmee voldoet ons product volledig aan het cradle‐to‐cradle principe.” Dat het systeem snel geplaatst kan worden, kan Chris Nagelhout van aannemersbedrijf Nagelhout Woudsend B.V. bevestigen. Het bedrijf verzorgde de plaatsing voor het Wetterskip maar werkt zelf al circa vijf jaar met Prolock. “Het zijn vrij dunne platen die gemakkelijk de grond in gaan, je kunt er snel mee werken”, vertelt Chris.

“Vergeleken met een houten damwand kun je met kortere platen toe omdat de langere houten palen voor sterkte en stabiliteit zorgen. Ik ben er erg positief over; het is een hartstikke mooi product, makkelijk te verwerken en de kwaliteit is prima.” Een van de voordelen zit volgens Nagelhout in de afdichting. “Als je een houten damwand plaatst met veer en groef, wil het
nog wel eens open gaan staan. Dat los je dan later wel weer op, maar het is wel lastig. Met dit systeem heb je dat absoluut niet. Je schuift de delen van bovenaf aan elkaar, het loopt
daardoor niet weg waardoor je een prima afdichting hebt.” Dat kunststof minder mooi staat in een natuurlijke omgeving is volgens Chris Nagelhout ook maar net hoe je het bekijkt. “Het
meeste gaat de grond in, maar wat boven water komt is een mooi, strak afgewerkt geheel. Je kunt met Prolock ook mooie bochten maken. Dat kan met hout ook wel, maar dan moet je iets creatiever zijn.” Jan Sipma denkt dat er allerlei vooringenomen ideeën over dit product zijn. “Maar ik ben overtuigd: het is een duurzamer product dat veel langer meegaat dan hardhout en nauwelijks onderhoud vergt. Kortom, een verantwoorde beslissing met oog voor milieu en kosten.”

Deel dit bericht