Proef inbrengen anti piping scherm

Proef inbrengen anti piping scherm

Waterschap Limburg werkt mee aan een proef met innovatieve kunststof anti-pipingschermen. De proef is in oktober gestart. Begin volgend jaar zijn de resultaten bekend.

Piping is een belangrijk faalmechanisme bij dijken. Water stroomt via een zandlaag onder een dijk door en komt achter de dijk weer omhoog. Doordat zand wordt meegevoerd, ontstaat een kanaal (pipe) onder de dijk, waardoor deze ernstig verzwakt en zelfs kan instorten.

Om dit tegen te gaan, onderzoekt het waterschap het inbrengen van kunststof anti-piping schermen. De schermen zijn een kansrijke innovatie, maar kunnen ze ook betrouwbaar in de bodem worden ingebracht? Samen met de leverancier van de schermen en verschillende aannemers, worden schermen van drie en zes meter in de bodem aangebracht met onder andere een grondfreesmachine en kleine heistellingen, al dan niet in combinatie met fluïdisatiematerieel (door van onderaf een gas of vloeistof tegen de grondkorrels aan te blazen of stromen, gaan de korreltjes bewegen waardoor ruimte ontstaat om het scherm verder de grond in te brengen). Het idee is dat als het in de harde ondergrond in Limburg lukt, het overal in Nederland zal lukken. De bevindingen worden begin volgend jaar bekend gemaakt.

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten